Orange rozdelí učiteľom takmer 3 milióny korún

10.12.2004 Celý región

Prešov, 9. decembra 2004 – Konto Orange po druhýkrát podporí učiteľov, ktorí sa snažia zmeniť spôsob vyučovania na základných školách a podporí tak poz...
Prešov, 9. decembra 2004 – Konto Orange po druhýkrát podporí učiteľov, ktorí sa snažia zmeniť spôsob vyučovania na základných školách a podporí tak pozitívne trendy vo vzdelávacom systéme, ktoré umožnia rozvíjať talent a zručnosti detí, prejaviť svoju osobnosť a získať pritom nové informácie zaujímavým a interaktívnym spôsobom. Do druhého ročníka programu Školy pre budúcnosť zaslali učitelia zo všetkých kútov Slovenska
675 projektov. Správna rada Konta Orange na základe odporúčania výberovej komisie rozhodla o podpore 112 projektov v celkovej hodnote takmer 3 milióny korún.

Grantový program Školy pre budúcnosť bol vyhlásený v septembri a počas necelých dvoch mesiacov oslovil množstvo záujemcov z radov pedagógov. Z celkového počtu 675 žiadostí najviac projektov zaslali učitelia z banskobystrického a košického regiónu. Priemerný vek autorov projektov je necelých 37 rokov. Do programu sa však nezapájali iba mladí učitelia, najstaršou žiadateľkou finančnej podpory je 63-ročná pani učiteľka z Trnavy.

Všetky zaslané projekty boli hodnotené poradným výborom zloženým z odborníkov z oblasti školstva, zástupcov mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú vzdelávaniu, zo zástupcov Konta Orange a spoločnosti Orange Slovensko. Komisia nakoniec odporučila správnej rade Konta Orange
112 najzaujímavejších projektov, ktoré dostanú finančnú podporu v celkovej výške 2 979 000 korún. „ Úprimne nás teší snaha a nápaditosť učiteľov o zatraktívnenie vyučovania. Sme radi, že môžeme podporiť pedagógov, ktorí sa snažia svojich žiakov učiť inak, zábavnejšie, “ povedal hovorca Konta Orange Anton Bódis. „ Pri čítaní projektov som si uvedomil, ako príjemne sa dajú učiť aj komplikované a pre žiakov nezáživné veci, “ dodáva A. Bódis.

Medzi najzaujímavejšie patrí napríklad projekt, v ktorom sa ôsmaci z Novej Ľubovne na hodinách prírodopisu ocitnú v ekoškole. Počas školského roka budú pátrať a monitorovať skládky odpadu v obci, poznávať liečivé rastliny a stanú sa z nich bylinkári. Súčasťou ekoškoly bude aj monitoring vodných zdrojov a zisťovanie kvality pitnej vody ako aj a monitoring znečisťovania ovzdušia.

Vyšnokubínski štvrtáci sa zas premenia na astronómov a pustia sa do prieskumu vesmíru. Mapa slnečnej sústavy a kniha o slnku a planétach plná príbehov, kresieb a fotografií bude len jedným z hmatateľných výsledkov projektu \"Malí astronómovia\".

Úplný zoznam podporených projektov je prístupný na internetovej stránke Konta Orange www.kontoorange.sk v sekcii Aktuálne.

Podporené projekty budú realizované v najbližších mesiacoch. Učitelia v spolupráci so žiakmi vypracujú na konci školského roka „ Listy zážitkov“ , v ktorých zaujímavo opíšu ako sa im netradičné vyučovacie hodiny páčili, čo si z nich zapamätali a čo sa naučili. Tri najlepšie listy budú odmenené finančnými čiastkami 10, 7 a 4 tisíc korún.

Konto Orange je nezisková organizácia, ktorá realizuje projekty na podporu skupín obyvateľov - komunít. Vznikla v roku 2002 s cieľom realizovať filantropické aktivity, ktoré pomáhajú riešiť problémy rôznych skupín spoločnosti. Aktivity Konta Orange pokrývajú mnoho oblastí - od podpory náhradných rodín a adopcie, cez vzdelávanie, voľnočasové aktivity mladých ľudí až po pomoc opusteným ľuďom v ťažkostiach. Filantropické aktivity Konta Orange sú zamerané na problémové alebo nejakým spôsobom deficitné oblasti spoločnosti. Zriaďovateľom Konta Orange je spoločnosť Orange Slovensko, a.s.
 

Vyberte región